Home Liefde en Relaties Een lat-relatie; Hoe doe je dat?

Een lat-relatie; Hoe doe je dat?

by lucas van wateringen
728 views

Voor de één kan een lat relatie geweldig zijn en voor de ander is het helemaal niks. Toch zijn er genoeg mensen die wel kiezen voor een lat relatie en uiteindelijk gelukkig worden met elkaar.

Maar wat zijn de voor en nadelen van een relatie, wat houd het precies in en hoe laat je uiteindelijk een lat relatie werken?

Lees met me mee tot het eind en de tips zullen je verbazen…

Wat is een lat relatie (betekenis)?

Het woord LAT komt vanuit het engels en betekent ‘’Living apart together’’ ofwel, we wonen apart maar zijn wel samen in een relatie. Voor de één is het een ideale situatie, waarbij het sociale en fysieke in een relatie een probleem kan vormen, terwijl een ander juist deze intimiteit mist binnen een lat relatie.

Wat zijn de voordelen van een lat relatie?

Wat zijn de voordelen van een lat relatie?

Naast de nadelen van een relatie, zijn er natuurlijk ook voordelen en misschien drijft dit juist jou om in een lat relatie te stappen. Hier heb ik ze uitgebreid even op een rijtje gezet…

1. Je kunt meer tijd spenderen voor mensen en dingen die ook belangrijk zijn voor je

Zo heeft ieder nadeel ook zijn voordeel zoals Johan Cruijff altijd al zei. Het kan moeilijk zijn in een lange afstandsrelatie, maar het grote voordeel is dat je nu ook tijd in je favoriete vrienden en familie kan steken. Ook dit geeft een goed gevoel en het gemis van je partner op afstand kan hiermee minder worden.

2,Heb je een stoornis, dan zou een LAT relatie wel eens de oplossing kunnen zijn

Als je een psychische stoornis hebt (waar niks mis mee is) dan is het vaak lastig om samen onder één dak te wonen. Er zijn sneller irritaties, vaker geraaktheden en vaak hebben deze mensen meer tijd voor zichzelf nodig om alledaagse prikkels te verwerken.

Een lat relatie zou hierbij dus echt uitkomst kunnen bieden, waarbij de prikkels geminimaliseerd worden, genoeg vrijheid hebben, maar wel kunnen genieten van wat een relatie jouw te bieden heeft.

3. Je leert elkaar beter kennen op een rustig tempo

Je kent het wel, stelletje die elkaar ontmoeten, verliefd worden, gelijk trouwen en een kindje maken. Nu kan dit de ultieme liefdes relatie zijn, maar in veel gevallen klappen deze relaties.

Daarom is het altijd goed om een beetje rustig aan te doen om je nieuwe partner te leren kennen en alles wat erbij en er om heen is.

Een lat relatie leent zich hier bij uitstek voor. Je kan namelijk niet anders, want de partner is er gewoon niet altijd! Dit heeft als voordeel dat je niet gelijk teveel prikkels krijgt en jij je partner op een rustige manier leert kennen. Dit geldt zowel voor de positieve kanten als de negatieve kanten. Vooral de negatieve kanten wil je rustig leren kennen en kijken of het bij je past.

4. Vrijheid en Autonomie

Een ander voordeel van een latrelatie is dat je dus helemaal mag bepalen wat er in jouw huis gebeurt en tot zekere hoogte bepaal je ook zelf je tijd. Dit kan een enorm gevoel van vrijheid geven en een gevoel van autonomie.

Toch kun je dit net zo goed als nadeel zien, want in het beste geval vind je dit gevoel samen onder één dak.

Als je voor jezelf een huis hebt geeft dit ruimte voor jezelf en je kinderen

Soms heb je wel eens ruzie, dat hoort nou eenmaal bij een relatie en af en toe een goede ruzie die niet teveel vanuit het ego plaatsvindt kan ontzettend gezond zijn om de lucht weer te klaren.

Maar als de ruzie echt heftig is en er wel veel ego bij inzit, dan is het fijn dat je een eigen plek hebt om even alles te overzien en te reflecteren wat er bij jou beter had gekund en waar die ander jou misschien mee had kunnen helpen. Een eigen huis helpt daarbij.

Daarnaast als je een relatie krijg en jullie hebben beide kinderen, dan wil je eerst zelf zeker van jullie zaak zijn voordat je aan een samengesteld gezin gaat denken. Een jaar of twee jaar latten is heel gezond zowel voor het nieuwe stel als zeker de kinderen.

In de meeste gevallen gaat het tussen de kinderen ook niet goed als het veels te snel gaat. Hierbij helpt een eigen huis enorm en kun je je kinderen voorbereiden op wat er komen gaat, door af en toe is het hele gezin in stapjes bij elkaar te brengen.

De nadelen van een lat relatie

De nadelen van een lat relatie

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen en vaak schelen die niet veel van de voordelen die ik hierboven heb opgeschreven. Klinkt een beetje gek misschien, maar ik ga het je uitleggen.

1. Een lat relatie kan je groei belemmeren

Het voordeel is dat je je kan terugtrekken in je eigen huis en tot rust komen en reflecteren. Het tegendeel kan ook waar zijn. Namelijk, dat je je teveel gaat verstoppen als er bijvoorbeeld een confrontatie is. Hoe leer je dan goed omgaan met lastige aspecten van een relatie?

Het is daarom altijd goed om ook net te doen alsof je wel onder één dak woont, of in ieder geval moeilijke aspecten van een relatie niet uit de weg te gaan. Bel elkaar de volgende ochtend op en praat het uit. Op deze manier kun je altijd doorgaan met groeien en een steeds betere versie van jezelf worden.

2.Intimiteit wordt lastiger

En dat is zeker zo met een lange afstandsrelatie. Logischerwijs, omdat je in verschillende huizen woont en misschien ook wel verder weg woont kun je niet zomaar sex hebben wanneer jullie daar zin in hebben.

Uit onderzoek is toch wel gebleken dat intimiteit belangrijk is om een relatie te onderhouden, maar ook om steeds dieper met elkaar te verbinden, zodat de relatie steeds meer kan verdiepen. Bij een lat relatie is dit gewoon moeilijker.

Maar het kan ook zijn dat je een verslaving hebt aan sex en dan kan dit weer in je voordeel werken. Want, vanuit een verslaving met sex kun je nooit die verbinding vinden die je misschien wel zoekt, daar is het alleen een snelle impuls en behoeftes vervullen.

3. Communiceren is een lastig iets in lat relaties

Natuurlijk denken vooral de jongere generaties dat appen en bellen hetzelfde is als een gesprek face to face voeren. Wij wat ouderen weten inmiddels wel dat een gesprek tussen je partner die tegenover je zit iets heel anders is als appen of bellen.

Waarom? Je voelt iemand energie niet, je hoort bij appen de tonatie niet, Je ziet geen non verbale communicatie en laat dat laatste nu net de meeste gebruikte vorm van communiceren zijn, ondanks dat het veel onbewust gebeurt.

Nu, is het ook nog zo dat communiceren, goed communiceren een fundament is van een goede relatie en bij lat relaties wordt dit toch wel heel lastig gemaakt.

Daarom ook als je aan een lat relaties begint, probeer elkaar wel regelmatig op te zoeken. Zeker als er wat te bepraten valt.

4. Het regelen van praktische zaken is lastiger

Je kunt niet zomaar even naar Limburg rijden als je in Friesland woont. Tenminste, het kan wel, maar praktisch is het niet. Als er wat gebeurt met je partner, kun je die niet even naar het ziekenhuis brengen. Als jij je partner wilt ondersteunen, omdat er iets gebeurt is, dan kost je dat tijd, geld en benzine.

Het is allemaal wel te overzien, maar het is wel echt een nadeel. Het voordeel hiervan is nadat je elkaar beter heb leren kennen, dat je er misschien voor kiest samen te gaan wonen, omdat de behoefte en de liefde zo sterk is.

Lat relaties en kinderen. Hoe ga je ermee om?

Lat relaties en kinderen. Hoe ga je ermee om?

Tja, dit is best tricky. Ideaal gezien hebben kinderen gewoon twee ouders nodig en als er eentje wel is en de ander niet, kun je te maken krijgen dat bepaalde kind behoeften niet vervuld worden en dit gaan meedragen door hun leven heen.

Maar als dit toch het geval is, misschien heb je wat aan deze tips.

1. Het is nu tijd voor team-ouderschap

Zoals boven al aangegeven hebben kinderen een gezonde relatie met beide ouders nodig. Dit geeft ze de kans om het meeste uit zichzelf te halen en zich mentaal gezond te ontwikkelen. Hoe doe je dit dan?..

Door alle belangrijke zaken met beide ouders en het kind (eren) samen te bespreken. Voor echt grote zaken en als de mogelijk is dan zoek je elkaar thuis op. Denk aan een ouderavond, de afsluiting musical, echt dingen waarvan je als ouder zegt daar MOET ik bij zijn.

Daarnaast zijn er dingen die belangrijk zijn, maar net iets minder dan de grotere evenementen in jouw kinds leven. Zorg dat je een gezamenlijk medium hebt, zoals Zoom. Je kan hier elkaar bekijken en horen, appen is in mijn beleving geen optie. Met appen kun je geen gezonde band opbouwen met je kind.

Bespreek met z’n drieën de zaken die besproken moeten worden, net zoals je aan de tafel zou doen. Op deze manier krijgt het kind echt het gevoel dat het twee ouders hebben en samen er voor hun kind willen zijn.

Werk dus samen zover en zoveel als dat kan en laat interpersoonlijke conflicten achterwege in deze ruimte. Of los ze eerst op voordat je in een gesprek gaat.

2 Je hebt een precies plan nodig, maar hoort wel flexibel te zijn

Om co-ouderschap te laten slagen heb je een precies plan nodig. Dit plan kan gaan over de kosten die jullie samen maken, de verwachtingen die er zijn, regels en wie, wat, wanneer en waar gaat doen.

Dit om voor jullie en jullie kinderen het zo soepel mogelijk te laten verlopen en het kind het idee heeft dat zijn ouders een vangnet voor hem of haar hebben gemaakt. Het draagt bij aan het veilige gevoel wat een kind hoort te hebben.

Daarnaast is het voor de ouders zelf erg fijn alles duidelijk te hebben, zodat er zo min mogelijk conflicten zijn en waar jullie allebei er zelfs van kunnen genieten. Want, zodra er conflicten komen heeft dat effect op zowel het kind als op de ouders en daar zit niemand op te wachten.

3. Consistent zijn is de sleutel tot het slagen van het goed opvoeden van je kind in een lat relatie

Hier schort het zelfs wel eens aan in je individuele leven. Tenminste als ik om me heen kijk en ook zeker als ik wel eens naar mezelf kijk. Consistent zijn is goed te doen voor een paar weken, maar als we gaan praten over maanden en jaren wordt het een stuk lastiger.

Toch is het de sleutel om de opvoeding te laten slagen. In een lat relatie kun je heel snel denken, dat lost mijn partner wel op, het kind is immers bij m’n partner. Hoewel dat zo is, behoud je altijd gedeelde verantwoordelijkheid.

Het is voor het kind heel erg prettig om te merken dat zijn ouders er alles aan doen om het te laten slagen en ook merkt dat wat zijn ouders afspreken ook daadwerkelijk slaagt. Ook dit draagt bij aan een gevoel van veiligheid, zorg, liefde en structuur.

Daarnaast zijn duidelijke en consistente afspraken maken met het kind erg belangrijk, omdat het kind langer als bij een normale relatie moet wachten totdat hij of zij zijn ouders ziet. Als deze afspraken te weinig goed worden nagekomen, kunnen er allerlei teleurstellingen, verdriet en boosheid komen, die je vroeg of laat weer moet zien op te lossen.

Je kan dit meenemen in de verwachtingen bij het plan dat jullie maken bij het tweede punt.

4. Zorg voor een coping systeem als de verwachting is dat de ouder lang weg blijft

Bijvoorbeeld je zou verschillende knikkers kunnen kopen met allemaal versieringen en die bij elke dag dat ze pappa of mamma weer zien een knikker in de pot doen.

Op deze manier lukt het makkelijker om met emoties van eenzaamheid en verlatenheid om te gaan.

Daarnaast kun je ook visualisatietechnieken doen. Laat het kind zijn linkerhand op zijn hart doen en laat hem voorstellen dat hij gezellig met zijn vrienden aan het spelen is in een mooi bos en de bloeiende natuur of in een amusumentspark. Of laat hem voorstellen dat hij een beschermengel heeft die in zijn voorstellingsvermogen alles wilt doen wat hij eigenlijk met papa of mama wilt doen.

Dit zijn coping mechanismen die vaak goed werken. Maak er gebruik van.

Wees creatief

Ondanks dat je deze 4 punten helemaal goed hebt geregeld, wil nog niet zeggen dat je altijd je creativiteit mag gebruiken om je kinderen te verrassen en ze te laten weten dat je aan ze denkt.

Stuur eens een videoboodschap van jezelf, of eentje met een (semi) bekend iemand. Of schrijf een brief met allemaal foto’s van je belevingen. Je kan een vliegtuig huren met een spandoek erachteraan, of koop een cadeautje waar iets persoonlijks aan is.

Vaak weet jezelf wel wat je kind het fijnste vindt. Op deze manier laat je altijd weten aan je kind dat je aan hun denkt en dit is altijd goed voor het kind.

Tot zover ouderschap in een lat relatie. Laten we naar het volgende hoofdstuk gaan.

Een lat relatie hoe vaak zie je elkaar?

Een lat relatie hoe vaak zie je elkaar?

Er is geen universeel antwoord hierop. Over het algemeen zeggen professionals tussen de twee weken en een maand. Het echte antwoord is natuurlijk wel, hoe vaak hebben jullie hier behoefte aan en als er kinderen zijn, wat zijn de behoeftes van de kinderen?

Ook mag je meenemen dat veel elkaar zien niet altijd de beste optie is als dat niet je behoefte is. Kijk uit dat je niet teveel please gedrag gaat vertonen om de relatie te laten werken.

Daarnaast is het goed denk ik, om er ook niet te lang mee te wachten. Want als jullie niet genoeg kunnen binden dan kan de hele lat relatie verwateren. Zoek dus een goede middenweg waar jullie en je kinderen zich goed in kunnen vinden.

een lat relatie, tips, kinderen, voordelen en nadelen
Conclusie

Zoals je al ziet is een lat relatie hard werken en zeker als daar kinderen bij gemoeid zijn. Toch heeft het zeker wel kans van slagen als je een type persoon bent die verantwoordelijk, liefdevol en consistent is.

Daarnaast leer je ontzettend veel van een lat relatie en ook je kinderen als je die hebt. Zolang je ze maar goed begeleid.

Of uiteindelijk een lat relatie echt gaat werken ligt helemaal aan jullie samen. Als de liefde diep genoeg is, kan alles slagen toch?

Liefdevolle groet,

Lucas van Wateringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Misschien vind je dit ook leuk

I will help you is een website gecreëerd door Lucas van wateringen en de opzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei. Voor verdere vragen kun je altijd emailen.

Contact mij: contact@Lucasvanwateringen@gmail.com

@2023 – By I will help you. All Right Reserved. Designed and Developed by Lucas van wateringen

Deze website gebruikt cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, Met gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en niet aan derden doorverkocht Accepteren Meer Info